dinsdag 6 november 2007

# Ding 9 Vragen en antwoorden?

Dat waren heel wat vragen bij ding 9. Ik heb daar een aantal dagen over lopen denken en nu ga ik proberen om daar enigszins antwoorden bij te geven.
Als iemand een tijdlang in het buitenland verblijft, hetzij voor werk of vakantie, is het fijn om deze persoon via een weblog te volgen wat daar allemaal gebeurt en wat hij/zij allemaal doet en ziet. Ook kun je dan via foto's het één en ander al bekijken. Ik zie een weblog dus meer voor privé-doeleinden, dus niet voor een bibliotheek.
De RSS feeds zijn wel te gebruiken voor de bibliotheek, maar hoe is te regelen en bij te houden zonder dat het een zooi wordt?
Met de foto editors kun je leuke dingen doen, mits je deze goed kunt gebruiken en volledig onder controle hebt. Mij valt dit nog wel een beetje tegen, maar dat zal een kwestie zijn van stug doorgaan en blijven proberen.
Ik had voor ik met 23dingen begon wel al van blogs gehoord en nog andere termen die ter sprake gaan komen. Verder is het toch van belang als medewerker van de bibliotheek bij te blijven in het digitale gebeuren, ook al moet je niet overdrijven! Van sommige collega's heb ik het idee of zij de hele dag met een laptop om hun hals door het leven gaan.
Ik heb van collega's begrepen dat de weblog van Nederland leest amper wordt bezocht door leners. Ook zijn de gebruikers van de bibliotheek in 2 kampen te verdelen, de ouderen die al deze "nieuwe" dingen vaak eng vinden en de jongeren die deze dingen wel leuk vinden, maar die niet vaak in de bibliotheek te vinden zijn. Dus zullen we daar een middenweg in moeten vinden, maar de nieuwe ontwikkelingen komen eraan. Er is geen ontsnapping meer mogelijk!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi Peppie,
Ik ben het helemaal met je eens.
Prima verhaal.

Rob Coers zei

Interessante constatering over de "kampen". Denk je niet dat er al heel erg veel ouderen wel online zijn en al onze snufjes ook wel willen gebruiken? Ik denk zelf dat zij met hun tijd en met de hedendaagse internetsnelheden, juist ook gebruik willen maken van fotosites (hobbie!), webcam (kinderen!), muziek downloaden ... mijn ouders zie ik zelf van die generatie die pas op late leeftijd zijn gaan computeren, maar die dingen nu graag doen. En dat komt echt niet alleen door zoonlief ;-)

Ik zie zelf ook juist mogelijkheden om als bibliotheek wel degelijk online te zijn met een weblog. Ik heb bij Digitien (http://digitien.wordpress.com/2007/11/01/ding-9-wanneer-een-weblog/) een reactie gegeven over de NL Leest blog. Het vraagt namelijk wel wat inspanning om mensen naar je blog te trekken en ze ook te laten reageren. In mijn reactie staan ook tips daarvoor.

Verder leuk om te lezen hoe jij het tot nu toe ervaren hebt. En we hebben nog een heleboel dingen te ontdekken!